Schaapskooi

Zondag, 31 mei 2020

Wekelijks GRATIS bij u bezorgd in de gemeente Heerde, Epe en Hattem

Full Color blijft groeien en gaat op vrijdag al volwaardig van start

Full Color blijft groeien en gaat op vrijdag al volwaardig van start
Foto: Foto: Tennekes
Advertorial

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Na het werk een pilsje pakken, dan wat lekkers bij een buitenlands eettentje en een vuist de lucht in voor stevige Rock ’n Roll tot middernacht. De openingsavond van het Full Colorfestival op vrijdag is deze keer uitgebreider dan het jaar ervoor. Bestond de vrijdag toen vooral uit muziek. Dit jaar kan vanaf 17.00 uur al genoten worden van alle ingrediënten die het festival tot zo’n kleurrijk spektakel maken.

“De extra vrijdagavond was vanaf het begin een groot succes”, vertelt organisator Edwin Burgman, “Maar veel bezoekers merkten op dat ze het toch wel jammer vonden dat alleen het hoofdveld op die avond geopend was. Dit jaar pakken we het daarom grootser aan. Eigenlijk kun je al op basis van de vrijdag alleen spreken van een volwaardig festival, dan moet de zaterdag nog komen, haha.”

Groei

Het Full Color festival maakte de laatste jaren een spectaculaire groei door, weet ook mede-organisator Mareille Lopulalan. “In 2012 hadden we per editie gemiddeld zo’n 5.000 bezoekers. Nu zitten we op 20.000 bezoekers per editie.” Het gestegen aantal bezoekers is hand in hand gegaan met een verdere professionalisering. Hierdoor kan de organisatie meer en grotere adverteerders aantrekken wat weer leidt tot een kwalitatief beter programma en festival.

Full Color heeft altijd op een handige manier gebruik gemaakt van de inbreng van de lokale gemeenschap. Op diverse podia treden lokale bands op, er wordt nauw samengewerkt met de Scouting en de Kinderboerderij, het Quintus podium is weer van de partij en talloze instellingen en stichtingen dragen een steentje bij. Het is een formule die ervoor zorgde dat het festival met beperkte middelen steeds verder uit kon breiden. Niet voor niets heeft de gemeente Kampen tijdens de Hanzedagen een soortgelijke werkwijze overgenomen. Combineer lokaal talent met professionals van buiten de stad en zet zo een ijzersterk programma neer.

Verbinden

Deze samenwerking is niet enkel pragmatisch, maar draagt juist bij aan de doelstellingen van het Full Color. Zoals Lopulalan zegt: “Het festival moet bevolkingsgroepen verbinden. Ik vindt het ieder jaar weer prachtig om te zien dat alles samenkomt. Van de COC tot de Baptisten, van een band uit het AZC, tot lokale muzikanten van Quintus van Joodse Klezmer tot Jamaicaanse Reggae. Full Color is een plek waar je kunt ontdekken en ontmoeten en dat gaat altijd in perfect harmonie.”

Burgman vult aan: “Ik denk dat de multiculturaliteit op het Full Color vooral zo goed werkt, doordat het niet wordt opgedrongen. Het is er gewoon. Het is niet zo dat er constant een moreel appèl gedaan wordt. Nee, je kunt gewoon genieten van de mix van culturen die wij aanbieden. Er zijn mensen die dit volop doen. Ik weet dat er mensen zijn die met boodschappen tassen vol exotische hapjes het terrein verlaten. Die gooien dat thuis allemaal in de vriezer, haha. Maar als je simpelweg op het hoofdveld wilt genieten van muziek, dan kan dat ook.”

Verrassingen

Full Color wordt steeds meer een festival waarbij de bezoeker van de ene verrassing in de andere valt. Wanneer Burgman al het bijzonders opsomt dat de revue gaat passeren, dan is hij ook even bezig. Een korte greep: er is de cultuurmarkt met vele exotische lekkernijen, een lokaal podium waar lokaal talent zich presenteert, de natuurspeelplaats met daar op vrijdag Geert Bloupots A Kind of Blue Music, speciaalbiertjes bij de Brute Biertjes, een Magicshow op de kinderboerderij met daarbij een 6 meter hoge Eiffeltoren, een Colorrun, straattheater, een karikaturist, een kunstenaarsplein en het 50-koppige koor, de Koorbazen die optredens over het terrein verspreid geeft. En zo kan hij nog wel even doorgaan. Lopulalan: “Het valt mij ieder jaar weer op dat er op het festival bijna niemand op zijn telefoon zit te kijken. Dat is tegenwoordig wel een goede graadmeter. Als mensen de telefoon in hun zak houden, dan hebben ze het naar hun zin. Dan ben je goed bezig, haha.”

Het Full Color Festival vindt plaats op 21 en 22 juni in het Stadspark. Kijk voor meer informatie op www.fullcolorfestivalkampen.nl.