Schaapskooi

Maandag, 25 mei 2020

Wekelijks GRATIS bij u bezorgd in de gemeente Heerde, Epe en Hattem

Inzaaien Vlindertuin Hagedoorns Plaatse

Inzaaien Vlindertuin Hagedoorns PlaatseInzaaien Vlindertuin Hagedoorns Plaatse
Redactie: Ronald Kloekke

EPE- Bij Veluws Museum Hagedoorns Plaatse aan de Ledderweg 11 in Epe is dinsdag de Vlindertuin ingezaaid, in aanwezigheid van onder andere burgemeester Tom Horn.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de initiatiefnemers van het project 'Van Zwerfafval naar Vlinder’. “Vijf jaar geleden ben ik met dit project gestart”, vertelt kartrekker René Blok. “In de strijd tegen zwerfafval was het noodzakelijk om verbinding te zoeken met bijvoorbeeld organisaties en bestuurders, om het probleem op de agenda te krijgen én op te lossen. Er is ook een film gemaakt waarin ik verkondig dat ik mezelf vijf jaar geef om Epe schoon te krijgen. Nu leek dat afgelopen februari niet te gaan lukken: er waren nog steeds plekken die we niet onder de knie kregen. Maar de ironie wil dat dankzij de corona Epe nog nooit zo schoon is geweest als nu.” Blok’s ambitie was altijd: ‘als Epe schoon is, dan gaan we inzaaien’. “Daar kunnen we nu mee beginnen. We halen net de 10 hectare niet. Wat ik mooi vind, is dat we een mengsel zaden van de Bolster gebruiken, een product uit Epe dus. Her en der zijn al 40 plaatsen ingezaaid. We hopen dat vanuit deze locatie een mooie vlinderroute mag ontstaan langs al die plekken, die mensen kunnen fietsen of wandelen”, aldus Blok. Hij maakt zich geen illusies: “Epe zal nu niet opeens schoon blijven. Dat vraagt een blijvende inzet. Belangrijk is dat we met z’n allen anders omgaan met zwerfafval en onze leefomgeving.” In het najaar hoopt Blok weer een vervolg te kunnen geven aan het bekende scholenproject. “Om samen met de leerlingen de wijken schoon te maken en een stuk bewustwording te creëren.”

In april zou eigenlijk het vlinderkunstwerk onthuld worden bij Hagedoorns Plaatse. “De kinderen hebben 426 vlinders gemaakt van plastic doppen. Deze zijn verwerkt in een kunstwerk met 3 vlinders. De officiële opening zal binnenkort plaatsvinden.” Burgemeester Tom Horn prees Blok om zijn inzet en fanatisme. “Niet klagen, maar doen; daar hou ik van. Goed ook dat je de scholen erbij hebt betrokken; bewustwording is heel belangrijk. Een plastic flesje is makkelijk weggegooid, maar we moeten meer nadenken over wat er dan vervolgens mee gebeurt. Dit project heeft daar zeker aan bijgedragen.” Blok had nog cadeaus voor burgemeester Horn: een knijper om zwerfaval mee op te pakken, een pakket met zaden van de Bolster en een vogelhuisje.