<< Ga terug

Nieuw multicultureel koor: Doenja

Nieuw multicultureel koor: Doenja

EPE – Koren in Epe en de stichting Present hebben het initiatief genomen voor de oprichting van een multicultureel koor, waarvan het de bedoeling is dat het in de periode van 18 april tot 5 mei 2020 in alle vier dorpen van de gemeente Epe op gaat treden.

Het koor gaat Doenja heten, een naam die voor velerlei uitleg vatbaar is. “Het is een gegeven dat je door het zingen een taal gemakkelijker leert. Het kan zo mooi samen met integratie in de samenleving. En de derde component is de bevrijding”, zegt voorzitter Lenny Stomphorst-van Marion, voorzitter van Koren in Epe. Daarover heeft ze wel een mooie uitspraak. “Wij zijn van mening dat er geen sprake kan zijn van een werkelijk bevrijdingsfeest zonder een bijdrage van degenen die vrijheid vandaag de dag buiten hun vaderland moeten zoeken en zich om die reden aansluiten bij een bevrijdingskoor.” Present, dat in menig opzicht contact heeft het vluchtelingen, nieuwkomers en statushouders, benadert de doelgroep. Dat geeft al iets vertrouwds, waardoor de stap om samen met Nederlanders op te gaan in een koor. Binnen de Eper koren is al enthousiast gereageerd. “We willen het wel graag in verhouding brengen, dus geen dertig inwoners van Epe en drie nieuwkomers”, mengt Inger Stienstra zich in het gesprek. Zij, dirigent van Hoge Nood, verklaarde zich spontaan bereid om de leiding van het project op zich te nemen. Bekend is dat zich met name veel nieuwkomers uit Syrië over muzikale/zang kwaliteiten beschikken. “Maar we haasten ons erbij aan te tekenen dat iedereen, groen of grijs, tot Doenja kan toetreden.”

De eerste repetitie vindt plaats op donderdag 12 september in de Jenaplanschool, die vlot haar medewerking verleende. “Vanaf dat moment komen we iedere donderdag van 18.45 tot 21.00 uur bij elkaar. Er is koffie/thee waarvoor een kleine vergoeding wordt gevraagd.” Lenny valt Inger bij. “De statushouders moeten drie dagen stage lopen en twee dagen naar school. Daardoor vervalt de mogelijkheid om ’s middag te repeteren.” Volgend voorjaar hoopt men zover te zijn dat er in het kader van de activiteiten van 75 jaar bevrijding Epe in alle vier dorpen een concert kan geven. De vraag is aan welk repertoire je moet denken. Daar heeft Inger al lang over nagedacht. “Klanken zijn universeel. Geen lappen tekst; woorden die gemakkelijk in het gehoor liggen.” Ze heeft ruime ervaring met multiculturele manifestaties en er is geen mens in haar omgeving die eraan twijfelt of het een succes gaat worden. Maar eerst dus voldoende aanmeldingen. Wat de Nederlandse inbreng betreft is dat geen probleem. “We behandelen het op volgorde van binnenkomst. Als er op enig moment een stop nodig is blijkt dat het eerlijkst”, aldus de dames. Aanmelden kan via Present bij Margreet de Jonge, 06-44193357 of www.koreninepe.nl. En wie weet groeit het ook nog eens uit tot een multicultureel kinderkoor.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo