Schaapskooi

Donderdag, 9 juli 2020

Wekelijks GRATIS bij u bezorgd in de gemeente Heerde, Epe en Hattem

Presentatie Rondje – Pontje

Presentatie Rondje – PontjePresentatie Rondje – PontjePresentatie Rondje – PontjePresentatie Rondje – PontjePresentatie Rondje – PontjePresentatie Rondje – PontjePresentatie Rondje – PontjePresentatie Rondje – Pontje
Redactie: Redactie Schaapskooi

HEERDE- Vrijdagochtend vond bij de uitkijktoren en de steenfabriek in de Duursche Waarden bij Den Nul de presentatie plaats van Rondje Pontje, de nieuwe 65 km lange fietsroute langs de IJssel. Uniek aan dit Rondje Pontje is dat deze is samengesteld door uitsluitend de vrijwilligers van het informatiecentrum IJssel Den Nul, Tourist Info Olst Wijhe, het informatiecentrum Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld De Nijensteen Veessen en Visit Heerde, die hiervoor een samenwerking zijn aangegaan. De vrijwilligers stonden daarom vrijdagochtend centraal. Vanaf de Heerder zijde werd per Kozakkenveer de oversteek gemaakt naar de overburen, waar alle vrijwilligers de nieuwe route aan elkaar overhandigden.

“Visit Heerde zit in de Regiegroep IJssel die zich bezighoudt met het promoten van de IJssel. Hier staan we als Visit Heerde ook voor. Naast de Veluwe zien we namelijk ook de IJssel als een sterk merk”, vertelt Jos Melenhorst, namens de vrijwilligers uit gemeente Heerde. “We zijn in gesprek geraakt met de vrijwilligers van het Infocentrum in Den Nul. Ook zij stonden te springen om ideeën. We hebben met elkaar kennis gemaakt en er was direct een klik”, aldus Jos. Met z’n allen zijn ze gaan brainstormen en daaruit is Rondje Pontje ontstaan. Leon Ripperda, namens de vrijwilligers uit Olst-Wijhe: “Met jaloezie kijken we wel eens naar de overkant, organisatorisch ziet het er goed uit bij jullie. Wij zitten in een transitieperiode: aan de buitenkant zit het goed, met onder andere een mooi centrum, qua organisatie ligt er nog wel een uitdaging. Met deze samenwerking hopen wij van jullie te kunnen leren en ook vice versa!”

Verbinding

Wethouder Anton Bosch van gemeente Olst-Wijhe benoemde de verbinding die er al eeuwenlang is tussen beide zijden van de IJssel. “Wat dat betreft is dit een bijzondere plek. Ongeveer op deze plek staken de kozakken de IJssel over. De verbinding was er dus al, maar gezamenlijk hebben we daar wellicht te weinig mee gedaan. In 2014 ben ik wethouder geworden en vanaf het begin heb ik gekeken of er mogelijkheden tot verbinding lagen. Uit de eerste contacten bleek dat men ook in Heerde hier brood in zag en een samenwerking is op gang gekomen. Geweldig als dat dan op deze manier door vrijwilligers ondersteund wordt! Chapeau!” Wethouder Wolbert Meijer van gemeente Heerde sprak zijn dank uit naar de vrijwilligers. “Fantastisch hoe jullie je kennis combineren”, aldus de wethouder. “Beleid kan nog best geïntensiveerd worden, maar vaak zie je dat er een voorbeeld nodig is van iets dat werkt. Dit is zo’n voorbeeld, dat nieuwe mogelijkheden oplevert. Als er eenmaal een verbinding is, ontstaan er radertjes en daardoor wordt een verbinding ook sterker.” Jos Melenhorst en Leon Ripperda kregen deze ochtend tot hun verrassing een cadeau overhandigd. “Zij zijn echt de grote aanjagers van dit alles en verdienen het in het zonnetje gezet te worden”, aldus Leonie Meppelder van informatiecentrum Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld De Nijensteen Veessen en Erica Hottinga van Visit Heerde.

Route

De 65 km lange route gaat langs alle mooie “pareltjes” van beide gemeenten en zijn in een, voor fietsers zeer handzaam, klein boekwerkje paginagewijs beschreven. Routes, foto’s, teksten: alles is door de vrijwilligers gerealiseerd. De IJssel vormt het natuurlijke middelpunt en de oversteek kan worden gemaakt bij de ponten van Wijhe en Olst. Maar de route kan ook worden opgedeeld, waarbij de oversteek kan worden gemaakt bij het Kozakkenveer te Veessen. De boekjes kosten 2 euro en zijn, onder meer, verkrijgbaar bij beide informatiecentra en de toeristische informatiepunten van beide gemeenten.