<< Ga terug

Pepijn Bijsterbosch derde in het IDM Superbike 2019

Pepijn Bijsterbosch derde in het IDM Superbike 2019
Foto: Dino Eisele

Met zijn Team Dutch Comfort Houses had Heerdenaar Pepijn Bijsterbosch zich voorgenomen om het finaleweekend in Hockenheim de derde plaats in het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft veilig te stellen. Al was het weekend zelf niet helemaal wat hij er van had verwacht, is dit gelukt! Een prestatie van formaat in dit prestigieuze Superbike kampioenschap.

Bijsterbosch had in de kwalificatie de nodige problemen met de grip op het asfalt van de Hockenheimring. Door de verschillende soorten asfalt was het moeilijk de juiste afstelling van de BMW S1000RR te vinden. “In de ene bocht heb je voldoende grip en dan in de volgende bocht helemaal niet”, aldus Bijsterbosch. “Ik ben dan ook niet tevreden met de zevende startplaats. Ik sta qua rondetijd te ver achter de snelste mannen.” Een meevaller is dat zijn naaste concurrenten om de derde plaats in het eindklassement, de Fransman Erwan Nigon en de Italiaan Alessandro Polita, ook niet vooraan meedoen. Nigon noteerde de achtste tijd en Polita is door een in de training opgelopen voetblessure bij voorbaat al uitgeschakeld om mee te vechten om de topposities.

Het lukt Bijsterbosch niet om bij de start in de eerste race plaatsen goed te maken. Ook in het verdere verloop van de race zit een verbetering er niet in. Eigenlijk is hij meer in gevecht met zijn motor, door problemen met de voorvering. Bijsterbosch: “Ik had het gevoel dat er iets niet in orde was en had dan ook geen vertrouwen om te pushen”. Achter Nigon eindigt hij als achtste en met Polita pas op de vijftiende positie, heeft Bijsterbosch in ieder geval na de eerste race de derde plaats in het eindklassement binnen.

De tweede race kent een hectisch begin door een korte regenbui vlak voor de startprocedure. Veel coureurs, waaronder Bijsterbosch, wisselen na de verkenningsronde op de startgrid nog van regenbanden naar slicks, omdat het circuit snel opdroogt. “De start was prima en in het begin lag ik op de vierde plaats”, vertelt Bijsterbosch. “Maar al snel kwamen Ilya Mikhalchik en Marvin Fritz mij voorbij.” Wat Bijsterbosch in de eerste race niet voor elkaar krijgt, lukt hem nu wel. Hij weet Nigon te passeren en lijkt op de vijfde plaats af te stevenen. Dan komt uit het achterveld nog de Zwitser Dominic Schmitter opzetten en verwijst Bijsterbosch uiteindelijk naar de zesde plaats.

Na afloop van de race krijgen een aantal coureurs, waaronder Bijsterbosch, een tijdstraf van 20 seconden aan de broek. Volgens de wedstrijdleiding is er op de startgrid te lang aan de motor gesleuteld, namelijk nog na het tonen van het zogenaamde ‘3 minuten bord’. Team Dutch Comfort Houses heeft die limiet inderdaad iets overschreden, maar volgens het team was er over en weer veel hectiek en onduidelijkheid. In het gesprek achteraf kreeg het team hier deels ook wel gelijk in, maar de tijdstraf werd niet meer terug gedraaid. Dit betekende uiteindelijk een 11e plaats, maar daar maalde Team Dutch Comfort Houses niet meer om. De derde plaats in het eindklassement was na race 1 immers al binnen!

Pepijn Bijsterbosch: “In de tweede race liep het wel iets beter, maar ik ben niet tevreden met de uitslagen dit weekend. Natuurlijk ben ik blij dat ik de derde plaats heb behaald in het IDM Superbike kampioenschap. Na vijf jaren racen in de zwaarste klasse van het IDM, mijn beste klassering tot nu toe. Iets waar we als team echt trots op mogen zijn. Zeker als je bedenkt dat we niet over het nieuwste materiaal beschikken. Maar met de goede mensen bij elkaar, zie je dat je samen met je team een heel mooi resultaat kunt scoren. Dit hebben we ’s avonds na de officiële huldiging op de afsluitende IDM-party dan ook maar eens even goed gevierd”.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo